Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledzie po kaszubsku

śledzie po kaszubsku w misce, screen z YouTube

Przepis na śledzie po kaszubsku jest idealnym wyborem na 1 z 12 wigilijnych dań. Prosta do przygotowania ryba zachwyca aromatem i pięknym wyglądem. Aż się prosi o kolejną porcję. Można być pewnym, że każdy z zachwytem będzie delektować się tym przysmakiem.

Składniki

  • Śledzie matiasy (300 g)
  • Koncentrat pomidorowy (150 g)
  • Natka pietruszki (5 g)
  • Cebula (3 sztuki)
  • Ogórek kiszony (3 sztuki)
  • Liść laurowy (4 sztuki)
  • Ziele angielski (8 sztuk)
  • Miód (3 łyżki)
  • Ocet (3 łyżeczki)
  • Olej z pestek winogron (3 łyżki)
  • Woda (125 ml)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i przesmażamy cebulę z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Smażymy do momentu uzyskania złocistej barwy. Teraz przechodzimy do ogórków, które również kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Smażymy je przez chwilę razem z cebulą (sok z ogórków musi częściowo odparować). Do całości dodajemy również 2 łyżki miodu i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie na patelnię dolewamy 1 łyżeczkę octu i wodę. Posypujemy szczyptą pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Teraz odstawiamy patelnię na bok, żeby sos wystygł. Kiedy jego temperatura spadnie, dodajemy do niego szczyptę soli, łyżeczkę octu i 1 łyżkę miodu, ponownie mieszając zawartość patelni.

Na koniec przechodzimy do przygotowania głównego elementu dania, czyli śledzi. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Mięso mieszamy z sosem i zostawiamy na jakiś czas, żeby smaki dobrze się przeniknęły.

Całość możemy przyozdobić krążkami z cebuli i natką pietruszki. Tak przygotowane śledzie po kaszubsku są gotowe do podania.

Powiązane posty