Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z tuńczykiem

sałatka w białej misce

Niezawodny przepis na sałatkę z tuńczykiem, która zawsze zachwyci gości. Jest to doskonała przekąska na każdą okoliczność. Sprawdzi się nie tylko podczas imprez i świąt, ale także jako element zwyczajnego dnia.

Składniki

  • Makaron w formie ryżu (200 g)
  • Tuńczyk w oleju (2 puszki)
  • Kukurydza konserwowa (1 puszka)
  • Jajka (5 sztuk)
  • Pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
  • Ogórki konserwowe (3 sztuki)
  • Sos czosnkowy

Przygotowanie

Na początek gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym go odcedzamy. Następnie gotujemy jajka na twardo (w lekko osolonej wodzie), obieramy je i kroimy w grubą kostkę. Jedno jajko kroimy na ćwiartki, żeby stanowiło dekorację sałatki z tuńczykiem.

Ogórki i pomidorki koktajlowe starannie kroimy w drobną kostkę. Teraz do osobnej miski przekładamy makaron, posiekane warzywa, jajka, kukurydzę i odcedzone z oleju tuńczyki.

Całość mieszamy z sosem czosnkowym. Na wierzch układamy ćwiartki jajka. Możemy także przyozdobić sałatkę odrobiną koperku. Tak przygotowana przekąska jest gotowa do podania.

Powiązane posty