Niezwykle prosty przepis na orientalny sos, który znakomicie wzbogaci wiele wyjątkowych potraw. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w chłodniejsze dni, dzięki obecności przypraw korzennych.
Składniki
- Jabłka (2 sztuki)
- Cebula (1 sztuka)
- Laska cynamonu (2 sztuki)
- Biały ocet winny (200 ml)
- Cukier (200 g)
- Goździki
- Mielone curry
- Kawałek imbiru
Przygotowanie
Do niewielkiego garnka wlewamy ocet i dosypujemy do niego cukier. Całość gotujemy przez kilkanaście minut. Płyn powinien w tym czasie nieco zgęstnieć. W drugiej kolejności dodajemy obie laski cynamonu, szczyptę curry, goździki, a także obrany i pokrojony w plastry imbir.
Teraz kroimy jabłka w kostkę i po kilku minutach przesypujemy je do wywaru. Tak samo postępujemy z cebulą. Wyborny sos gotujemy jeszcze przez ok. 8 minut, po czym przelewamy do słoiczka. Sos można podawać do warzyw, a także będzie znakomicie komponował się z marynowanymi mięsem.