Sos boloński ma więcej zastosowań, niż można by przypuszczać. Warto spróbować nowego przepisu i wprowadzić do swojej kuchni nieco więcej innowacji. Wyborne bułeczki bolońskie to prosty przepis gwarantujący niezapomniane wrażenia. Można mieć pewność, że każdy będzie chciał więcej.
Składniki
- Cebula (0,5 sztuki)
- Bułka hamburgerowa (1 sztuka)
- Mięso mielone wołowe (100 g)
- Sos pomidorowy (200 ml)
- Tarta mozzarella (50 g)
Przygotowanie
Najpierw włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 230 oC. Teraz obieramy cebulę i drobno ją siekamy, po czym szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do niej mielone mięso i smażymy, aż będzie idealne (nie będzie surowe). Patelnię zalewamy sosem pomidorowym przez ok. 5 minut.
Teraz bierzemy bułkę i odcinamy jej górną część. Środek ugniatamy, żeby zrobić sporo miejsca. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy na niej bułkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy ją. Do wgłębienia, na sam spód, wykładamy połowę mozzarelli i przygotowany wcześniej farsz. Całość dekorujemy resztą sera. Na koniec wystarczy „zamknąć” bułkę jej odkrojoną częścią. Bułeczki bolońskie najlepiej smakują na ciepło.