Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bułeczki bolońskie

Faszerowana bułka bolońska, screen z youtube

Sos boloński ma więcej zastosowań, niż można by przypuszczać. Warto spróbować nowego przepisu i wprowadzić do swojej kuchni nieco więcej innowacji. Wyborne bułeczki bolońskie to prosty przepis gwarantujący niezapomniane wrażenia. Można mieć pewność, że każdy będzie chciał więcej.

Składniki

  • Cebula (0,5 sztuki)
  • Bułka hamburgerowa (1 sztuka)
  • Mięso mielone wołowe (100 g)
  • Sos pomidorowy (200 ml)
  • Tarta mozzarella (50 g)

Przygotowanie

Najpierw włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 230 oC. Teraz obieramy cebulę i drobno ją siekamy, po czym szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do niej mielone mięso i smażymy, aż będzie idealne (nie będzie surowe). Patelnię zalewamy sosem pomidorowym przez ok. 5 minut.

Teraz bierzemy bułkę i odcinamy jej górną część. Środek ugniatamy, żeby zrobić sporo miejsca. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy na niej bułkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy ją. Do wgłębienia, na sam spód, wykładamy połowę mozzarelli i przygotowany wcześniej farsz. Całość dekorujemy resztą sera. Na koniec wystarczy „zamknąć” bułkę jej odkrojoną częścią. Bułeczki bolońskie najlepiej smakują na ciepło.

Powiązane posty