Chcesz zaskoczyć domowników albo przygotować naprawdę wyjątkową przekąskę na zbliżającą się imprezę? Z pomocą przychodzą banany na ciepło w cieście! Ten niezwykle prosty przepis zachwyci każdego.
Składniki
- Banan (3 sztuki)
- Jajko (1 sztuka)
- Mąka pszenna (120 g)
- Cukier puder (50 g)
- Kakao (50 g)
- Mleko (250 ml)
- Olej (2 łyżki)
Przygotowanie
Każdego banana obieramy ze skórki i kroimy na 4 równe części (lub 3, jeśli owoc jest mniejszy). Następnie przygotowujemy ciasto, czyli miksujemy ze sobą jajko, mąkę i mleko. Teraz w garnku rozgrzewamy olej do temperatury smażenia.
Następnie banany zanurzamy dokładnie w przygotowanym cieście i od razu wkładamy je do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu, gdy przybiorą złocistą barwę. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar oleju. Na koniec przekładamy je na talerz i posypujemy kakao oraz cukrem pudrem. Tym sposobem otrzymujemy wyborną przekąskę na ciepło, która jest chrupiąca na zewnątrz i zniewalająco miękka w środku.