Pyszne mięso z ograniczoną ilością oleju. Pożywne, dobre i proste w przygotowaniu. Czego więcej chcieć? W tym przepisie będziemy jednak potrzebować beztłuszczowej frytkownicy.
Składniki
- Ziemniak (300 g)
- Polędwica wołowa (2 steki)
- Olej po suszonych pomidorach (3 łyżki)
- Ząbek czosnku (6 sztuk)
- Jogurt naturalny (5 łyżek)
- Sól (1 szczypta)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Cytryna (1 sztuka)
- Miód (0,5 łyżeczki)
Przygotowanie
Zaczynamy od wyjęcia mięsa z lodówki, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie ziemniaki myjemy i kroimy w łódeczki (bez obierania). Beztłuszczową frytkownicę rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Wkładamy do niej na ok. 18 minut przygotowane ziemniaki wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Po wyjęciu ziemniaków, zanurzamy je w oleju po suszonych pomidorach.
Teraz do frytkownicy rozgrzanej do 180 oC wkładamy polędwicę i smażymy ją przez ok. 10 minut. W ten sposób stek będzie średnio krwisty. Jeśli chcemy, żeby był bardziej wysmażony, musimy przedłużyć czas smażenia do ok. 13 minut.
Następnie wyciskamy z łupinek czosnek i blendujemy go z miodem oraz jogurtem. Na koniec doprawiamy go sokiem i skórką z cytryny (startą) oraz solą i pieprzem.
Polędwicę odkładamy na kilka minut, żeby odetchnęła. Podajemy ją na talerzu z łódkami z ziemniaków i musem z czosnku.