Kultowy amerykański przysmak. Surowa masa ciasteczkowa ma wiele zastosowań. W USA jest chętnie dodawana do wszelkiego rodzaju deserów, lodów, a nawet jako samodzielna przekąska.
Składniki
- Cukier (20 g)
- Cukier brązowy (80 g)
- Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- Masło (125 g)
- Mąka pszenna (175 g)
- Mleko 3,2% (2 łyżki)
- Kawałki czekolady, gorzka (100 g)
- Sól morska (1 szczypta)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 120 oC. Mąkę wysypujemy na czystą blachę i pieczemy ją przez 10 minut. W ten sposób ją wysterylizujemy. Następnie miksujemy mąkę i oba rodzaje cukru z dodatkiem miękkich kawałków masła. Dodajemy również sól morską, ekstrakt waniliowy i mleko. Ponownie wszystko mieszamy. Ciasto zdrapujemy ze ścianek na dno pojemnika.
Następnie dodajemy do masy kawałki czekolady i ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę możemy wykorzystać jako dodatek do lodów, deserów i jako samodzielną przekąskę. Jest również znakomitą bazą do zrobienia babeczek.