Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Cookie dough

Cookie dough, screen z YouTube

Kultowy amerykański przysmak. Surowa masa ciasteczkowa ma wiele zastosowań. W USA jest chętnie dodawana do wszelkiego rodzaju deserów, lodów, a nawet jako samodzielna przekąska.

Składniki

  • Cukier (20 g)
  • Cukier brązowy (80 g)
  • Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • Masło (125 g)
  • Mąka pszenna (175 g)
  • Mleko 3,2% (2 łyżki)
  • Kawałki czekolady, gorzka (100 g)
  • Sól morska (1 szczypta)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 120 oC. Mąkę wysypujemy na czystą blachę i pieczemy ją przez 10 minut. W ten sposób ją wysterylizujemy. Następnie miksujemy mąkę i oba rodzaje cukru z dodatkiem miękkich kawałków masła. Dodajemy również sól morską, ekstrakt waniliowy i mleko. Ponownie wszystko mieszamy. Ciasto zdrapujemy ze ścianek na dno pojemnika.

Następnie dodajemy do masy kawałki czekolady i ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę możemy wykorzystać jako dodatek do lodów, deserów i jako samodzielną przekąskę. Jest również znakomitą bazą do zrobienia babeczek.

Powiązane posty