Nietypowy przepis na suflet malinowy, który bezsprzecznie kojarzy się z Francją. Poznaj smak, do którego regularnie będziesz z przyjemnością powracać.
Składniki
- Cukier puder (1 łyżeczka)
- Cukier trzcinowy (45 g)
- Jajka (3 sztuki)
- Maliny (150 g)
- Masło (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia (0,25 łyżeczki)
- Woda (30 ml)
Przygotowanie
Maliny przecieramy przez sitko i przekładamy je do niewielkiego rondelka. Zaczynamy je gotować. W tym czasie mieszamy mąkę z wodą i cukrem trzcinowym. Taką mieszankę przekładamy do gotujących się malin. Doprowadzamy wywar do wrzenia, cały czas mieszając zawartość garnka. Następnie zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy na bok.
W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do masy malinowej, kiedy ta już całkowicie przestygnie. Całość mieszamy. Następnie białka wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywny krem. Dodajemy go do masy malinowej i ponownie mieszamy. Kończymy poprzez dosypanie proszku do pieczenia.
Wnętrze foremek smarujemy dokładnie masłem i posypujemy odrobiną cukru pudru. Pamiętamy, że masa jeszcze wyrośnie, więc najlepiej zapełnić ok 3/4 foremek. Tak przygotowane suflety pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.