Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z serem roquefort

Sałatka z brokułu, screen z YouTube

Pyszna sałatka z brokułami i serem roquefort. Chociaż brzmi i wygląda na skomplikowaną, to jest zaskakująco prosta w przygotowaniu. Znakomicie sprawdzi się jako lekka kolacja lub zwyczajna przekąska.

Składniki na sałatkę

  • Brokuł (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Sok z cytryny (2 łyżki)
  • Ser roquefort (20 g)
  • Mix orzechów prażonych (100 g)

Składniki na dressing

  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)
  • Sok z cytryny (2 łyżki)
  • Jogurt grecki (100 g)
  • Świeży koperek (3 łyżki)
  • Ser roquefort (80 g)
  • Sól (1 szczypta)

Przygotowanie

Brokuły dzielimy na niewielkie różyczki. Wkładamy je do osolonej wrzącej wody na ok. 3 minuty. Ugotowane brokuły odcedzamy, a następnie skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Teraz przechodzimy do czosnku, który obieramy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez ok. 30 sekund. Czosnek oraz wszystkie składniki na dressing przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy.

Na koniec siekamy orzechy. Brokuły przekładamy na talerze i polewamy dressingiem. Wierzch posypujemy posiekanymi kawałkami orzechów.

Powiązane posty