Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pinsa z kiełbasą nduja

Pinsa z kiełbasą nduja, screen z YouTube

Lekko pikantny przepis na wyborną kolację lub imprezową przekąskę. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę włoskiego klimatu!

Składniki

  • Kiełbasa nduja (80 g)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Cukinia (1 szt.)
  • Sok z cytryny (1 łyżeczka)
  • Sól (1 szczypta)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)
  • Pinsa (1 szt.)
  • Burrata (1 szt.)
  • Pistacje (25 g)
  • Bazylia świeża (1 garść)

Przygotowanie

Kiełbasę nduja smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni do momentu, aż całkowicie się rozpadnie. W tym czasie kroimy cukinię w cienkie paski. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i polewamy łyżką oliwy. Dla smaku doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Teraz smarujemy pinsę łyżką oliwy i pieczemy ją przez ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 oC. Po wyjęciu z piekarnika od razu układamy na niej cukinię, porwaną na kawałki burratę i rozdrobnioną kiełbasę nduja. Całość przyozdabiamy posiekanymi pistacjami i bazylią.

Powiązane posty