Lekko pikantny przepis na wyborną kolację lub imprezową przekąskę. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę włoskiego klimatu!
Składniki
- Kiełbasa nduja (80 g)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Cukinia (1 szt.)
- Sok z cytryny (1 łyżeczka)
- Sól (1 szczypta)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Pinsa (1 szt.)
- Burrata (1 szt.)
- Pistacje (25 g)
- Bazylia świeża (1 garść)
Przygotowanie
Kiełbasę nduja smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni do momentu, aż całkowicie się rozpadnie. W tym czasie kroimy cukinię w cienkie paski. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i polewamy łyżką oliwy. Dla smaku doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Teraz smarujemy pinsę łyżką oliwy i pieczemy ją przez ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 oC. Po wyjęciu z piekarnika od razu układamy na niej cukinię, porwaną na kawałki burratę i rozdrobnioną kiełbasę nduja. Całość przyozdabiamy posiekanymi pistacjami i bazylią.