Przygotuj wyborną przekąskę lub zniewalające śniadanie. W dodatku szybko, prosto i przyjemnie. Niech już od samego rana apetyczny aromat wypełnia Twój dom.
Składniki
- Borówki (100 g)
- Ekstrakt waniliowy (0,5 łyżeczki)
- Herbatniki (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna pełnoziarnista (100 g)
- Mleko (150 ml)
- Olej (1 łyżka)
- Płatki owsiane (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
- Sól (szczypta)
- Miód (2 łyżeczki)
Przygotowanie
Mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w dużej misce. W osobnej misce roztrzepujemy jajko, do którego dodajemy olej roślinny, ekstrakt waniliowy i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Następnie zawartość miski z rozrobionym jajkiem przelewamy do suchych składników. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy patelnię i dokładnie smarujemy ją odrobiną oleju. Wylewamy na nią porcję ciasta. Najlepiej, jeśli powstały okręg będzie miał średnicę ok. 10 cm. Placki smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. W tym czasie muszą przybrać złocistą barwę i nieco wyrosnąć.
Na koniec zdejmujemy wyborne pankejki z patelni, przekładamy je na talerz, polewamy miodem i ozdabiamy herbatnikami oraz borówkami. Danie najlepiej smakuje na ciepło.