Rabarbar jest jednym z najbardziej niezapominanych i wyjątkowych smaków. Wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Ciężko jest znaleźć osobę, która go nie uwielbia. A w lodach smakuje jeszcze lepiej.
Składniki
- Rabarbar (600 g)
- Jogurt naturalny (800 g)
- Syrop klonowy (1/2 szklanki)
Przygotowanie
Rabarbar kroimy w talarki i przekładamy do rondelka, do którego dolewamy również 1/4 szklanki syropu klonowego. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z palnika, czekamy aż rabarbar osiągnie temperaturę pokojową i przekładamy go na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie połowę rabarbaru łączymy z jogurtem naturalnym i resztą syropu klonowego. Teraz przygotowujemy pojemnik na lody. Wypełniamy go na przemian zawartością obu misek rabarbaru. Jeśli został nam jakiś rabarbar, to jego również układamy między kolejnymi warstwami.
Lody przekładamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Pamiętamy jedynie, żeby co 30 minut wyjmować je z zamrażalnika i przemieszać.