Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lody rabarbarowe

Lody z rabarbarem, screen z YouTube

Rabarbar jest jednym z najbardziej niezapominanych i wyjątkowych smaków. Wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Ciężko jest znaleźć osobę, która go nie uwielbia. A w lodach smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

  • Rabarbar (600 g)
  • Jogurt naturalny (800 g)
  • Syrop klonowy (1/2 szklanki)

Przygotowanie

Rabarbar kroimy w talarki i przekładamy do rondelka, do którego dolewamy również 1/4 szklanki syropu klonowego. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z palnika, czekamy aż rabarbar osiągnie temperaturę pokojową i przekładamy go na ok. 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie połowę rabarbaru łączymy z jogurtem naturalnym i resztą syropu klonowego. Teraz przygotowujemy pojemnik na lody. Wypełniamy go na przemian zawartością obu misek rabarbaru. Jeśli został nam jakiś rabarbar, to jego również układamy między kolejnymi warstwami.

Lody przekładamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Pamiętamy jedynie, żeby co 30 minut wyjmować je z zamrażalnika i przemieszać.

Powiązane posty