Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza hawajska

Pizza hawajska, screen z Youtube

Chociaż pizza z ananasem stała się bohaterką licznych memów i spadła na nią nieposkromiona fala śmiechu, to naprawdę warto dać jej szansę.

Składniki

  • Starty ser mozzarella (200 gramów)
  • Szynka konserwowa (300 gramów)
  • Przyprawa czosnkowa (1 sztuka)
  • Ananasy z puszki (200 gramów)
  • Mąka do podsypania ciasta (50 gramów)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)

Składniki na ciasto

  • Mąka (1 kilogram)
  • Woda (500 mililitrów)
  • Cukier (25 gramów)
  • Sól (20 gramów)
  • Olej (50 mililitrów)
  • Drożdże (8 gramów)

Składniki na sos

  • Koncentrat pomidorowy (100 gramów)
  • Cukier (1 łyżeczka)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Suszone oregano (2 łyżeczki)
  • Woda (30 mililitrów)

Przygotowanie

Na stolnicy robimy kopiec z mąki, a do wgłębienia na jego szczycie wlewamy olej i wsypujemy sól. W szklance mieszamy wodę z cukrem i drożdżami. Stopniowo dodajemy zaczyn z drożdży do mąki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto delikatnie smarujemy wodą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy je i ustawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Sos przygotowujemy poprzez zwykłe wymieszanie wszystkich składników na sos. Teraz stolnicę ponownie posypujemy mąką, a następnie kładziemy na niej wyrośnięte ciasto. Wałkujemy go w taki sposób, żeby miał ok. 1 cm grubości i 28 cm średnicy.

Teraz umieszczamy go na blasze do pieczenia. Smarujemy placek sosem pomidorowym w taki sposób, żeby zachować ok. 1 cm pustej przestrzeni od krawędzi pizzy. Na jej wierzchu układamy starty ser żółty, ananasa i kawałki szynki. Całość pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 oC.

Powiązane posty