Przygotowywanie własnej pizzy w domu jest znakomitym pomysłem. Łatwość w dostępie do składników to jedna z zalet. Kolejną jest to, że wyjdzie zdecydowanie taniej niż w pizzerii. A przy odrobinie zaangażowania – zdecydowanie smaczniej. Zawsze jednak trzeba zacząć od podstaw, czyli od przygotowania wybornego ciasta.
Składniki
- Świeże drożdże (25 g)
- Sól (1 łyżeczka)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna (700 g)
- Ciepła woda (250 ml)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przygotowanie
Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody, w której rozpuszczamy sól, drożdże i cukier. Następnie dodajemy oliwę oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Jeśli w tym czasie nie przestanie kleić się do rąk, to znaczy, że trzeba nieco przedłużyć ten czas, a w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki.
Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Najlepiej, jeśli miskę z ciastem przykryjemy bawełnianą ściereczką, dzięki czemu ciasto będzie większe i pulchniejsze. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulę poprzez ponowne wyrobienie ciasta. Pracujemy nad jedną kulą jednocześnie. To znaczy, że kładziemy ją na posypanej mąką tortownicy, a pozostałe kule z ciasta ponownie odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 milimetrów w taki sposób, żeby było okrągłe (jak to pizza). I gotowe. Teraz wystarczy nałożyć odpowiedni sos i składniki. Całość włożyć do piekarnika (200 oC) na ok. 20 minut. Wartości te mogą nieco się różnić w zależności od przepisu.
Ciasto drożdżowe pasuje do niemal każdego przepisu na pizzę, np. do pizzy hawajskiej czy pizzy ze szpinakiem.