Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem, screen z YouTube

Zielona pizza dla prawdziwych smakoszy. Wytrwana potrawa, która będzie w stanie zachwycić każde podniebienie.

Składniki

  • Świeży szpinak (lub o połowę mniej mrożonego) (1 kilogram)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Sos spaghetti (1 opakowanie)
  • Ciasto drożdżowe na pizzę (500 gramów)
  • Pomidory pelatti z puszki (400 gramów)
  • Ser feta (200 gramów)
  • Ząbek czosnku (2 sztuki)

Przygotowanie

Sos spaghetti mieszamy z pomidorami z puszki i gotujemy. Następnie odstawiamy go na bok. W tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką, żeby się nie kleiło. Wierzch placka smarujemy sosem pomidorowym.

Teraz na rozgrzanej oliwie na patelni szklimy czosnek i cebulę, którą kroimy w plastry. Następnie dodajemy szpinak. Całość chwilę smażymy. Pizzę dekorujemy szpinakiem i serem fetą. Całość pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 oC.

Tutaj z kolei zapoznasz się z prostym przepisem na idealne ciasto do pizzy.

Powiązane posty