Zielona pizza dla prawdziwych smakoszy. Wytrwana potrawa, która będzie w stanie zachwycić każde podniebienie.
Składniki
- Świeży szpinak (lub o połowę mniej mrożonego) (1 kilogram)
- Cebula (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Sos spaghetti (1 opakowanie)
- Ciasto drożdżowe na pizzę (500 gramów)
- Pomidory pelatti z puszki (400 gramów)
- Ser feta (200 gramów)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
Przygotowanie
Sos spaghetti mieszamy z pomidorami z puszki i gotujemy. Następnie odstawiamy go na bok. W tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką, żeby się nie kleiło. Wierzch placka smarujemy sosem pomidorowym.
Teraz na rozgrzanej oliwie na patelni szklimy czosnek i cebulę, którą kroimy w plastry. Następnie dodajemy szpinak. Całość chwilę smażymy. Pizzę dekorujemy szpinakiem i serem fetą. Całość pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 oC.
Tutaj z kolei zapoznasz się z prostym przepisem na idealne ciasto do pizzy.