Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Nie musisz ograniczać się przy tym do tradycyjnych potraw, choć z pewnością są one warte uwagi. Dodaj nieco świeżości, wrzucając na ruszt egzotyczne kalmary.
Składniki
- Kalmary (750 gramów)
- Przyprawa Koreański Grill Knorr (1 opakowanie)
- Chili (1 sztuka)
- Limonka (1 sztuka)
- Ziarna sezamu (1 łyżka)
- Natka kolendry (1 pęczek)
- Olej sezamowy z palonych ziaren (1 łyżka)
- Sos sojowy słodki (3 łyżki)
- Sos rybny (2 łyżki)
- Sól (2 szczypty)
Przygotowanie
Na początek przygotowujemy kalmary. W tym celu musimy oczyścić je z błon i dokładnie umyć. Posypujemy je szczyptą soli. Następnie siekamy chili i natkę kolendry, a z limonki wyciskamy sok. Teraz łączymy w osobnej misce chili, sosy, przyprawę do koreańskiego grilla oraz olej sezamowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę rozlewamy po pół do dwóch osobnych naczyń.
Do jednej z misek z marynatą wkładamy kalmary i pozostawiamy je na kilka godzin. Po tym czasie kalmary przekładamy na rozgrzanego grilla na kilka minut z każdej strony. Tak przygotowane owoce morza smarujemy pozostałą częścią marynaty, a przed podaniem posypujemy sezamem i natką kolendry.