Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka z malin

Malinówka, screen z YouTube

Popularna malinówka. Słodka i mocna, a przy tym delikatna w smaku. Chociaż jest łatwa w przygotowaniu, to tak jak większość wybornych nalewek, wymaga cierpliwości. Swoje musi odstać.

Składniki

  • Maliny (800 gramów)
  • Cukier (300 gramów)
  • Spirytus (0.5 litra)
  • Przegotowana woda (250 mililitrów)

Przygotowanie

Na początek usuwamy szypułki z malin. Połowę owoców przekładamy do słoika, do którego wsypujemy połowę cukru. Teraz wsypujemy pozostałą część malin i przykrywamy ją resztą cukru. Całość zalewamy przegotowaną wodą. Po kilku minutach wlewamy spirytus. Słoik dokładnie zakręcamy, wstrząsamy nim i odstawiamy na 4 tygodnie (miesiąc).

Po upływie miesiąca otwieramy słoik i odcedzamy nalewkę, którą przelewamy do przygotowanych butelek. Malinówkę przechowujemy w ciemnym miejscu (np. w barku).

Powiązane posty