Znakomity pomysł na słodki obiad. Prosty i przyjemny, a przy tym szybki w przygotowaniu. Dzięki niemu w Twojej kuchni zagości prawdziwie meksykański klimat.
Składniki
- Ryż (100 gramów)
- Przyprawa do kurczaka po meksykańsku (1 opakowanie)
- Kalafior (300 gramów)
- Cebula (1 sztuka)
- Batat (1 sztuka)
- Pomidor (2 sztuki)
- Kolendra (1 pęczek)
- Czerwona papryka (1 sztuka)
- Czerwona fasola (100 gramów)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
Przygotowanie
Na początek gotujemy ryż, tak jak jest podane w instrukcji na jego opakowaniu. Następnie warzywa myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalafiora z kolei rozrywamy na mniejsze różyczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy warzywa i odcedzoną fasolę. Po 2-3 minutach dolewamy wody (ok. 200 ml) i dodajemy pomidory i przyprawę do kurczaka po meksykańsku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do prawie całkowitego odparowania wody.
Teraz wystarczy dodać posiekaną kolendrę i ryż. Obiad gotowy. Podajemy do stołu.