Żeberka przygotowywane na wiele rozmaitych sposobów to prawdziwy przysmak nie tylko Amerykanów, ale także Polaków. Wyjątkowo będą smakować w sosie barbecue. Sos BBQ, prawdziwy symbol Teksasu, świetnie będzie smakować z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- żeberka wieprzowe
- sos amerykański barbecue
- czosnek granulowany
- cebula granulowana
- słodka papryka
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Najważniejszy składnik dania, czyli żeberka najpierw należy umyć i oczyścić. Potem dzielimy je na mniejsze porcje, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Należy dodać czosnek i cebulę, a także paprykę słodką. Niezwykle ważne jest, aby bardzo dokładnie wymasować przyprawami kawałki mięsa. Nie wystarczy pomieszać je łyżką. Ważne jest wcieranie dłońmi, ponieważ wówczas przyprawy intensywniej wnikają do środka.
Gdy mięso będzie przygotowane, smarujemy je sosem barbecie, który można kupić gotowy w niemal każdym sklepie. Tak przygotowane żeberka muszą się marynować przez około 30 minut w lodówce. A najlepiej wstawić je tam na całą noc.
Gdy ten czas minie przekładamy żeberka do żaroodpornego naczynia. W nim powinny się piec pod przykryciem mniej więcej jedną godzinę. Wcześniej piekarnik powinien być rozgrzany do 180 °. Po upływie tego czasu otwieramy naczynie i pieczemy mięso kolejne 45 minut. Będzie gotowe, gdy stanie się miękkie i będzie odchodzić od kości.
Takie wspaniałe żeberka podawane z sosem barbecue najlepiej będą smakować z ziemniakami lub frytkami.