Racuchy kochają wszyscy zarówno najmłodsi jak i dorośli. Interesującą propozycją mogą być drożdżowe dyniowe racuchy, które odznaczają się wyjątkowo piękną pomarańczową barwą. Każdemu poprawią humor w chłodne jesienne i zimowe wieczory, ale będą także smaczne wiosną z kubkiem ciepłej herbaty. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną albo jogurtem w zależności od tego, co kto woli.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 g startej dyni
- 7 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej rzepakowy
- 2 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
W pierwszym kroku bierzemy miskę, do której wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Dodajemy startą dynię, jajka, drożdże, cukier waniliowy, sól i łyżkę oleju. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a na koniec miskę przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. W tym czasie ciasto będzie rosnąć.
Gdy zadzwoni minutnik, rozgrzewamy na patelni olej. Teraz łyżką nakładamy masę na patelnię, formując racuchy. Smażymy je z obydwu stron. Przekładamy, gdy są już zarumienione. Potem placki zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po chwili racuchy są już gotowe i można je serwować rodzinie lub znajomym.