Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pomarańczowe muffinki 

odwrócone muffiny na talerzu

Muffinki do góry nogami to deser niezwykle oryginalny i na pewno sprawdzi się, jeżeli mamy ochotę na jakąś słodką przekąskę. To, co zapada w pamięć w przypadku tego przepisu, to wyraźny kolor pomarańczowy i idealny wręcz słodki smak. Poza tym na przygotowanie deseru nie trzeba dużo czasu i wcale nie jest to trudne. 

Składniki: 

  • masło  
  • cukier  
  • mleko  
  • jajko  
  • mąka pszenna  
  • pomarańcza 
  • ekstrakt waniliowy  
  • proszek do pieczenia 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

Pomarańcze musimy pokroić na plasterki, a następnie obtoczyć w cukrze. Potem umieszczamy je na dnie foremek do muffinek. 

Mąkę przesypujemy do miski i mieszamy z cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz skórką pomarańczową. 

Bierzemy jajko i ubijamy je, po czym dodajemy roztopione masło. Teraz wlewamy sok pomarańczowy, mleko i ekstrakt waniliowy. Całość musi być dokładnie wymieszana. 

Ważne, aby do suchych składników sukcesywnie dodawać mokre. Jednocześnie trzeba wszystkie mieszać ze sobą do momentu połączenia się w jednolite ciasto. Potem przelewamy je do foremek na plastry pomarańczy. 

Tak przygotowane muffinki  wstawiamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy do 180°C. Powinny się piec mniej więcej 25 minut. Będą gotowe, gdy nabiorą złotego koloru. 

Następnie babeczki należy wyjąć i zostawić, aby ostygły. Wówczas można je wyjąć z foremek i podawać na stół jako słodką przekąskę.

Powiązane posty