Muffinki do góry nogami to deser niezwykle oryginalny i na pewno sprawdzi się, jeżeli mamy ochotę na jakąś słodką przekąskę. To, co zapada w pamięć w przypadku tego przepisu, to wyraźny kolor pomarańczowy i idealny wręcz słodki smak. Poza tym na przygotowanie deseru nie trzeba dużo czasu i wcale nie jest to trudne.
Składniki:
- masło
- cukier
- mleko
- jajko
- mąka pszenna
- pomarańcza
- ekstrakt waniliowy
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Pomarańcze musimy pokroić na plasterki, a następnie obtoczyć w cukrze. Potem umieszczamy je na dnie foremek do muffinek.
Mąkę przesypujemy do miski i mieszamy z cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz skórką pomarańczową.
Bierzemy jajko i ubijamy je, po czym dodajemy roztopione masło. Teraz wlewamy sok pomarańczowy, mleko i ekstrakt waniliowy. Całość musi być dokładnie wymieszana.
Ważne, aby do suchych składników sukcesywnie dodawać mokre. Jednocześnie trzeba wszystkie mieszać ze sobą do momentu połączenia się w jednolite ciasto. Potem przelewamy je do foremek na plastry pomarańczy.
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy do 180°C. Powinny się piec mniej więcej 25 minut. Będą gotowe, gdy nabiorą złotego koloru.
Następnie babeczki należy wyjąć i zostawić, aby ostygły. Wówczas można je wyjąć z foremek i podawać na stół jako słodką przekąskę.