Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza z tortilli

Pizza z tortilli

Pomysłowy przepis na pizzę z tortilli z serem, rukolą i pomidorami. Przygotuj prostą pizzę na obiad lub imprezę. Zajmie Ci to zaledwie 20 minut!

Składniki

  • Tortilla (2 sztuki)
  • Passata pomidorowa (50 gramów)
  • Kukurydza z puszki (3 łyżki)
  • Tarta mozzarella (150 gramów)
  • Salami w plasterkach (10 sztuk)
  • Pomidorki koktajlowe (5 sztuk)
  • Rukola (20 gramów)
  • Przyprawa z włoskimi ziołami (1 łyżeczka)
  • Sól (1 szczypta)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 170 oC z termoobiegiem. W tym czasie przygotowujemy przyprawę z włoskimi ziołami zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy ją z passatą pomidorową i dosypujemy sól. Następnie na placku tortilli równomiernie rozkładamy ser mozzarella i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Tak powstały spód smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy równomiernie salami i posypujemy odcedzoną kukurydzą. Na wierzch posypujemy jeszcze trochę sera mozzarella.

Pizzę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 minut. Tuż przed podaniem wystarczy ozdobić pizzę rukolą i połówkami pomidorków koktajlowych. Dla smaku można dodać również kilka pokrojonych w plasterki oliwek.

Powiązane posty