Pomysłowy przepis na pizzę z tortilli z serem, rukolą i pomidorami. Przygotuj prostą pizzę na obiad lub imprezę. Zajmie Ci to zaledwie 20 minut!
Składniki
- Tortilla (2 sztuki)
- Passata pomidorowa (50 gramów)
- Kukurydza z puszki (3 łyżki)
- Tarta mozzarella (150 gramów)
- Salami w plasterkach (10 sztuk)
- Pomidorki koktajlowe (5 sztuk)
- Rukola (20 gramów)
- Przyprawa z włoskimi ziołami (1 łyżeczka)
- Sól (1 szczypta)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 170 oC z termoobiegiem. W tym czasie przygotowujemy przyprawę z włoskimi ziołami zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy ją z passatą pomidorową i dosypujemy sól. Następnie na placku tortilli równomiernie rozkładamy ser mozzarella i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Tak powstały spód smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy równomiernie salami i posypujemy odcedzoną kukurydzą. Na wierzch posypujemy jeszcze trochę sera mozzarella.
Pizzę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 minut. Tuż przed podaniem wystarczy ozdobić pizzę rukolą i połówkami pomidorków koktajlowych. Dla smaku można dodać również kilka pokrojonych w plasterki oliwek.