Soczewicę można znaleźć już w każdym polskim sklepie. Kiedyś niezbyt popularna, obecnie coraz częściej włączana jest do diety. Jak się okazuje, obecna jest także w kuchni indyjskiej.
Proponujemy smakowite curry z soczewicą, które raz skosztowanie na pewno będzie się cieszyć popularnością wśród członków rodziny.
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 250 ml wody albo bulionu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/2 szklanki i czerwonej soczewicy
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1 łyżka drobno startej świeżej kurkumy lub 2 łyżeczki w proszku
- 400 g siekanych pomidorów w puszce (może być także 250 ml przecieru pomidorowego)
- 250 ml mleka kokosowego
- 6 suszonych moreli
Sposób przygotowania:
Potrzebny jest garnek z grubym dnem. W nim będziemy rozgrzewać olej kokosowy. Następnie dodajemy nasiona kminu i przez chwilę podsmażamy. Potem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie.
Następnie dodajemy bulion, wodę, a także szczyptę soli i chili. Trzeba także dorzucić imbir, kurkumę i opłukaną soczewicę. Gdy już się zagotuje, dodajemy suszone morele pokrojone w kostkę i zmiksowane pomidory.
Całość musi się gotować pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Będzie to trwać od 15 do 20 minut.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przez minutę jeszcze gotujemy curry, mieszając.
Takie danie można podawać na przykład z ryżem i kolendrą.