Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Placek loratyński 

Placek loratyński

Placek loratyński, czyli w oryginale quiche lorraine to jedno z flagowych dań pochodzących z kuchni francuskiej cenione na całym świecie. Jego przygotowanie to wyjątkowy pomysł na podanie smacznego i wykwintnego obiadu dla bliskich. 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g zimnego masła 
  • 1 żółtko 
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody 
  • 200 g boczku 
  • 3 jajka 
  • 250 g kwaśnej śmietany 
  • 100 g sera żółtego 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • grubo mielony pieprz 
  • natka pietruszki 
  • sucha fasola 
  • bułka tarta 

Sposób przygotowania: 

Najpierw mąkę należy wymieszać z solą, po czym dodać żółtko i posiekane masło. Całość łączymy palcami, ponieważ w ten sposób powstanie kruszonka. Jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy zimnej wody i wyrabiamy ciasto. Gdy jest gotowe, musi być rozwałkowane na placek. Następnie wykładamy nim formę do tarty. Średnica to 26 cm. Spód powinien być nakryty widelcem i włożony do lodówki na minimum 2 godziny. 

Teraz bierzemy boczek, który kroimy na cienkie paseczki. Musi być podsmażony. W misce mieszamy razem śmietanę z jajkami i dodajemy boczek. Tłuszcz musi być odlany. Dodajemy gałki muszkatołowej i pieprzu. 

Zanim będziemy piec ciasto, piekarnik powinien być rozgrzany do 180°C. Potrzebny jest papier do pieczenia, którym przykryjemy ciasto. Na wierzch posypujemy suchą fasolą celem obciążenia. Teraz pieczemy przez 15 minut “na biało”. 

Gdy spód jest podpieczony, wyciągamy, aby przestygł. Należy go posypać bułką tartą i wylać masę jajeczną. Przyszedł czas na posypanie startym serem i posiekaną pietruszką. Tak przygotowane danie musi być pieczone przez 40 minut w temperaturze 180°C, dopóki się nie zarumieni.

Powiązane posty