Czy racuchy, które wszyscy uwielbiamy, zawsze muszą być przygotowywane w ten sam sposób? Bynajmniej! Dowodem na to są greckie racuchy z serem feta. To świetne danie, a do tego tak smaczne, że wiele osób nie będzie w stanie się powstrzymać i będzie jeść te wspaniałe placki prosto z patelni!
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml oliwy lub oleju roślinnego
- 4 jajka
- 320 g sera feta
- 2 łyżeczki suszonego tymianku (może być oregano)
- kilka suszonych pomidorów (można je posiekać na drobno)
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie głęboka miska. Do niej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy ze sobą te składniki.
W mące należy zrobić dołek. Tam wlewamy mleko i olej. Dodajemy też rozmącone jajka.
Teraz ubijamy wszystko mikserem, który powinien pracować na wolnych obrotach. Powinna powstać gęsta jednolita masa.
Do tak powstałego ciasta dodajemy ser i tymianek. Można też jeszcze dodać suszone pomidory.
Do patelni trzeba wlać tłuszcz. Powinna to być warstwa o grubości palca. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, kładziemy po jednej łyżce masy i smażymy do momentu, aż racuch się zarumieni. Wówczas przekładamy go na drugą stronę.
Gdy racuchy są gotowe, układamy je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.