Smaczna, zielona i zdrowa. Przygotuj aromatyczną sałatkę z rybą, która stanowi samodzielną przekąskę. Może być też stosowana jako przystawka przed głównym daniem.
Składniki
- Tuńczyk w sosie własnym puszka (1 opakowanie)
- Kapusta pekińska (1 sztuka)
- Sos sałatkowy (1 opakowanie)
- Ogórek (2 sztuki)
- Cebula (1 sztuka)
- Cytryna (0.5 sztuki)
- Szczypiorek (1 pęczek)
- Oliwa (0.2 szklanki)
- Olej sezamowy
- Ząbki czosnku (2 sztuki)
Przygotowanie
Tuńczyka odsączamy i dzielimy na mniejsze części. Następnie szatkujemy kapustę pekińską, siekamy cebulę i ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane do tej pory składniki umieszczamy w jednej misce. W osobnej misce łączymy sos sałatkowy, sok z cytryny, olej sezamowy, oliwę i posiekany drobno czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym sosem i ozdabiamy ją szczypiorkiem pokrojonym w długie słupki.