Są teorie, że zapiekanka zawsze smakuje, niezależnie od tego, jakie mamy pod ręką składniki. Możliwe, że tezę tę da się obronić, aczkolwiek chyba najbardziej smakują nam zapiekanki, w których głównym składnikiem jest makaron. Tym bardziej jednak nasze kubki smakowe będą uraczone, jeżeli dodamy żółty ser.
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 100 g szynki
- fix spaghetti 4 sery z brokułami
- jedna puszka kukurydzy
- 100 g żółtego sera
- 200 ml śmietany 18%
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy wymieszać zawartość fix spaghetti z 300 ml wody i ze śmietaną.
Kolejny krok to pokrojenie szynki w cienkie paski. Musimy ją przysmażyć na patelni. Następnie dodajemy kukurydzę i makaron, ale surowy.
W następnym kroku dodajemy wcześniej już przygotowany fix i dusimy całość przez 3 minuty. Potem zdejmujemy z patelni i dodajemy połowę sera.
Teraz całość musi wylądować w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy pozostały ser.
Potrzebujemy folii aluminiowej, aby dokładnie przykryć naczynie. Tak przygotowana zapiekanka musi się piec przez 45 minut w 250°C.
Musimy kontrolować czas, ponieważ 5 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć folię.
Taka zapiekanka może być podana z ketchupem lub sosem czosnkowym wedle uznania.