Znakomity dodatek do niemal każdego dania. Wyborna sałatka z serem pleśniowym i kapustą pekińską zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Składniki
- Kapusta pekińska (1 sztuka)
- Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy (1 opakowanie)
- Majonez (3 łyżki)
- Ketchup (3 łyżki)
- Orzechy włoskie (3 łyżki)
- Rodzynki (2 łyżki)
- Ser z niebieską pleśnią (120 gramów)
- Natka pietruszki (0.5 pęczka)
- Jogurt (2 łyżki)
- Grzanki (20 gramów)
Przygotowanie
Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski. Następnie namaczamy rodzynki w ciepłej wodzie, a po kilkunastu minutach dodajemy je razem z orzechami do kapusty.
Teraz wystarczy przygotować sos sałatkowy. Przyprawę do sosu sałatkowego mieszamy z majonezem i ketchupem. Mieszamy sos z pozostałymi składnikami. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy na kapustę znajdującą się w misce. Wierzch sałatki ozdabiamy pokruszonymi grzankami, odrobiną natki pietruszki oraz resztką sera pleśniowego.