Pozwól sobie na chwilę rozkoszy z tym znakomitym przepisem na ptysie z bitą śmietaną. Przygotuj wyjątkowo szybki i prosty deser, który nie ma sobie równych.
Składniki
- Mleko 3,2% (70 mililitrów)
- Woda (70 mililitrów)
- Masło (50 gramów)
- Sól (0.25 łyżeczki)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna (80 gramów)
- Jajka (2 sztuki)
Składniki na krem
- Śmietanka 36% (300 mililitrów)
- Ser mascarpone (100 gramów)
- Cukier puder (50 gramów)
Przygotowanie
Gotujemy cukier, mleko, wodę, łyżeczkę soli i masło. Dodajemy do wywaru mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie i lekko błyszczące. Przekładamy je do robota kuchennego i mieszamy na niskich obrotach. Po lekkim ostudzeniu dodajemy po 1 jajku i mieszamy do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy pergaminem, na który wyciskamy ptysie. Pieczemy je przez ok. 20 minut w temperaturze 180 oC. W tym czasie ubijamy śmietanę z serem mascaropne i cukrem pudrem.
Upieczone ptysie przecinamy na pół (poziomo), nakładamy do środka bitą śmietanę, składamy przekrojone ptysie i z wierzchu posypujemy szczyptą cukru pudru.