Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Pozwól sobie na chwilę rozkoszy z tym znakomitym przepisem na ptysie z bitą śmietaną. Przygotuj wyjątkowo szybki i prosty deser, który nie ma sobie równych.

Składniki

  • Mleko 3,2% (70 mililitrów)
  • Woda (70 mililitrów)
  • Masło (50 gramów)
  • Sól (0.25 łyżeczki)
  • Cukier (1 łyżeczka)
  • Mąka pszenna (80 gramów)
  • Jajka (2 sztuki)

Składniki na krem

  • Śmietanka 36% (300 mililitrów)
  • Ser mascarpone (100 gramów)
  • Cukier puder (50 gramów)

Przygotowanie

Gotujemy cukier, mleko, wodę, łyżeczkę soli i masło. Dodajemy do wywaru mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie i lekko błyszczące. Przekładamy je do robota kuchennego i mieszamy na niskich obrotach. Po lekkim ostudzeniu dodajemy po 1 jajku i mieszamy do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy pergaminem, na który wyciskamy ptysie. Pieczemy je przez ok. 20 minut w temperaturze 180 oC. W tym czasie ubijamy śmietanę z serem mascaropne i cukrem pudrem.

Upieczone ptysie przecinamy na pół (poziomo), nakładamy do środka bitą śmietanę, składamy przekrojone ptysie i z wierzchu posypujemy szczyptą cukru pudru.

Powiązane posty