Przygotuj znakomity posiłek, którego aromat szybko rozejdzie się po mieszkaniu i pobudzi apetyt domowników. Podstawowe składniki, po odpowiednim połączeniu, potrafią zdziałać prawdziwe cuda.
Składniki
- Ziemniak – 6 szt.
- Kiełbasa – 30 g
- Śmietana 18% – 2 łyżki
- Mozzarella, tarta – 20 g
- Cukinia – 0,5 szt.
- Czosnek główka – 2 ząbki
- Sól
- Pieprz czarny
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 oC. Umyte, ale nie obrane ziemniaki, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 8 minut. W tym czasie w drobną kostkę kroimy cukinię, kiełbasę i czosnek. Przekładamy je do osobnej miski i mieszamy z serem i śmietaną. Dosypujemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Teraz blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ziemniaki. Na każdy z plastrów ziemniaków nakładamy przygotowany przed chwilą farsz. Całość pieczemy przez ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku.