Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ziemniaki zapiekane z kiełbasą

Ziemniaki zapiekane z kiełbasą

Przygotuj znakomity posiłek, którego aromat szybko rozejdzie się po mieszkaniu i pobudzi apetyt domowników. Podstawowe składniki, po odpowiednim połączeniu, potrafią zdziałać prawdziwe cuda.

Składniki

  • Ziemniak – 6 szt.
  • Kiełbasa – 30 g
  • Śmietana 18% – 2 łyżki
  • Mozzarella, tarta – 20 g
  • Cukinia – 0,5 szt.
  • Czosnek główka – 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 oC. Umyte, ale nie obrane ziemniaki, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 8 minut. W tym czasie w drobną kostkę kroimy cukinię, kiełbasę i czosnek. Przekładamy je do osobnej miski i mieszamy z serem i śmietaną. Dosypujemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.

Teraz blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ziemniaki. Na każdy z plastrów ziemniaków nakładamy przygotowany przed chwilą farsz. Całość pieczemy przez ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

Powiązane posty