Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z brukselką i boczkiem

Makaron z boczkiem i brukselką

Wystarczy kilka prostych składników, żeby przygotować lekki i aromatyczne danie. Z tym przepisem zwojujesz każdy żołądek. Nawet ten najbardziej wybredny.

Składniki

  • Makaron tagliatelle – 250 g
  • Boczek wędzony – 150 g
  • Śmietana 30% – 200 g
  • Brukselka – 400 g
  • Grana Padano, tarty – 20 g
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 2 szczypty

Przygotowanie

Na początek gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie obieramy brukselki i przecinamy je na pół. Brukselki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 8 minut. Jeśli chcesz pozbyć się goryczy charakterystycznej dla tego warzywa, na każdy litr wody dodaj 1 łyżeczkę cukru i soli.

Teraz przechodzimy do przygotowania sosu. Pokrojony w słupki boczek smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Kiedy tłuszcz już się wytopi, Następnie stopniowo dolewamy śmietanę, a całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Sos podgrzewamy do momentu jego zgęstnienia, co jakiś czas mieszając.

Na koniec wystarczy, że do przygotowanego sosu dodamy brukselkę i makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Teraz wystarczy przełożyć pyszny obiad na talerze.

Powiązane posty