Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pudding z owocami i nasionami chia 

pudding w miseczce

Masz ochotę zjeść na śniadanie coś oryginalnego, ale jednocześnie pożywnego? Jeżeli masz już dosyć kanapek, a codziennie przygotowywane płatki owsiane wydają się monotonne, dobrą odmianą będzie pudding chia z warstwami owoców. 

Składniki: 

  • 1/4 szklanki nasion chia 
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego lub sojowego) 
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 szklanki ulubionych świeżych owoców (np. truskawki, jagody, maliny, kiwi) 
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub orzechów, do posypania (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

Kluczowe będą tu nasiona chia. Weź miskę i wymiesza je razem z mlekiem roślinnym, ekstraktem waniliowym oraz miodem lub syropem klonowym. Mieszaj dokładnie tak, aby wszystkie składniki się połączyły. 

Taka mieszanka musi poczekać 10 minut. Potem ponownie ją wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Teraz znów pozostaw ją na kolejne 15 minut. W tym czasie nasiona chia będą pęcznieć, a dzięki temu utworzy się konsystencja puddingu. 

Równolegle, aby nie tracić czasu, świeże owoce umyj i pokrój na drobne kawałki.

W momencie, gdy budyń będzie już gotowy, przekładamy go do szklanki albo miseczki warstwami na przemian z owocami. Na górze kończymy warstwą owocową. 

Można jeszcze na górę dać płatki migdałowe lub orzechy, aby wzmocnić smak i chrupkość. 

Takie śniadanie będzie wyglądać pięknie no i naturalnie będzie bardzo zdrowe.

Powiązane posty