Gofry, chociaż kojarzą się ze słodką przekąską, mogą być również wytrawne. Są zdrowsze, a przy tym gwarantują zdecydowanie lepsze doznania kulinarne.
Składniki na gofry
- Mąka – 1 szklanka
- Jajka – 3 sztuki
- Cukier – 1 łyżka
- Margaryna – 100 gramów
- Mleko – 1 szklanka
- Jogurt naturalny – 100 gramów
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Posiekany koperek – 1 łyżeczka
- Przyprawa uniwersalna – 1 łyżeczka
Składniki na farsz
- Rukola – 300 gramów
- Łosoś wędzony – 200 gramów
- Cytryna – 1 sztuka
- Ser feta – 150 gramów
- Sos sałatkowy francuski – 1 opakowanie
- Oliwa – 3 łyżki
- Rzodkiewka – 1 pęczek
Przygotowanie
Na początek ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie rozpuszczamy margarynę, a po jej ostygnięciu, mieszamy ją ze wszystkimi składnikami na gofry. Na koniec dodajemy żółtka i ubitą z białek pianę. Z tak przygotowanego ciasta robimy gofry w gofrownicy.
Teraz przechodzimy do z robienia farszu. Mieszamy ser feta z rzodkiewką pokrojoną w plastry i rukolą. Wszystko łączymy z wykorzystaniem sosu sałatkowego i 3 łyżek wody. Na gofry układamy przygotowaną sałatę oraz plastry łososia. Gotowe!