Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Zdrowsza wersja uwielbianych przez wszystkich frytek. Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym są znakomitą przekąskę na imprezę i dowolne spotkanie towarzyskie.

Składniki

  • Cukinia – 500 gramów
  • Czosnek – 1 sztuka
  • Czerwona papryka – 2 sztuki
  • Cebula dymka ze szczypiorkiem – 2 sztuki
  • Natka kolendry – 1 pęczek
  • Mąka pszenna – 50 gramów
  • Jajko – 1 sztuka
  • Bułka tarta typu panko – 150 gramów
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Pomidory pelatti z puszki – 150 gramów
  • Ketchup – 2 łyżki
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sól – 2 szczypty
  • Przyprawa do frytek – 1 opakowanie

Przygotowanie

Paprykę i czosnek zawijamy w folię aluminiową, a następnie umieszczamy je na ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 oC. Po ostudzeniu obieramy warzywa ze skórki, a z papryki dodatkowo usuwamy pestki i gniazdo nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Drobno siekamy szczypiorek i natkę kolendry, a dymkę kroimy w małą kostkę.

Następnie roztrzepujemy jajko i mieszamy je z połową przyprawy do frytek, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz solą. Teraz rozgrzewamy łyżeczkę oliwy na patelni. Szklimy na niej cebulę, po czym dodajemy pomidory z puszki, paprykę, czosnek i resztę przyprawy. Doprawiamy szczyptą soli i cukru. Całość miksujemy w celu dokładnego rozdrobnienia składników. Tak przygotowany dip mieszamy z ketchupem, szczypiorkiem i natką kolendry, po czym wstawiamy do lodówki.

Teraz kroimy cukinię i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją w słupki charakterystyczne dla frytek. Posypujemy je mąką, zanurzamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane frytki smażymy na patelni w głębokim oleju. Frytki podajemy z dipem paprykowym.

Powiązane posty