Czy naleśniki mogą być przygotowane w piekarniku? A Dlaczego nie? Co prawda przyzwyczajeni jesteśmy do używania patelni, jeżeli chodzi o to smakowite danie, ale z piekarnika wychodzą rzeczywiście niezwykle smakowite. Tak zresztą właśnie przyrządzają je regularnie Finowie. W Finlandii to jedno z najpopularniejszych dań.
Składniki:
- 500 mililitrów mleka
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Tak jak w przypadku wszystkich naleśników potrzebne będą jajka. Musimy je ubić, a podczas tej czynności wsypujemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Masa musi stać się jasna i puszysta.
Następnie stopniowo wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy również sól. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Potem mieszając, wlewamy mleko. Ciasto musi stać się gładkie i pozbawione grudek. Gdy osiągnie taką konsystencję, przelewamy je do formy, która musi być wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy.
Teraz formę wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.
Po tym czasie naleśniki stają się puszyste i będą przyrumienione. Wówczas wyjmujemy je i odstawiamy na kilka minut, aby lekko ostygły.
Najlepiej będą smakować z syropem klonowym, dżemem lub konfiturami.