Spróbuj zaskakującego aromatu, który zachwyci Ciebie i domowników lub uczestników imprezy. Naleśniki z krewetkami to przepis, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja.
Składniki
- Cebula (1 sztuka)
- Woda (250 mililitrów)
- Sól (null)
- Cukier (1.5 łyżeczki)
- Mleko kokosowe (250 mililitrów)
- Mąka (250 gramów)
- Olej arachidowy (2 łyżki)
- Kurkuma (0.5 łyżeczki)
- Mięta (5 sztuk)
- Kiełki fasoli (200 gramów)
- Mięso kurczaka (100 gramów)
- Krewetki duże obrane (200 gramów)
Przygotowanie
Cukier, mąkę, kurkumę, sól, wodę i mleko kokosowe dokładnie ze sobą mieszamy. Naszym celem jest stworzenie rzadkiego ciasta bez grudek. Następnie myjemy i osuszamy krewetki, siekamy cebulę, a kurczaka kroimy w kostkę. Opcjonalnie możemy dodać również pokrojoną w kostkę cukinię.
Teraz przekładamy kurczaka na rozgrzany na patelni olej, krewetki i cebulę. Smażymy przez ok. 5-6 minut. Krewetki powinny w tym czasie zrobić się różowe. Następnie całość zalewamy ciastem w taki sposób, żeby dokładnie przykryło wszystkie pozostałe składniki. Dokładamy część kiełków i smażymy przez kolejne 2 minuty. Odwracamy naleśnika i smażymy go z drugiej strony. Naleśniki z krewetkami podajemy ozdobione miętą i resztą kiełków.