Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki z krewetkami

Naleśniki z krewetkami

Spróbuj zaskakującego aromatu, który zachwyci Ciebie i domowników lub uczestników imprezy. Naleśniki z krewetkami to przepis, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja.

Składniki

  • Cebula (1 sztuka)
  • Woda (250 mililitrów)
  • Sól (null)
  • Cukier (1.5 łyżeczki)
  • Mleko kokosowe (250 mililitrów)
  • Mąka (250 gramów)
  • Olej arachidowy (2 łyżki)
  • Kurkuma (0.5 łyżeczki)
  • Mięta (5 sztuk)
  • Kiełki fasoli (200 gramów)
  • Mięso kurczaka (100 gramów)
  • Krewetki duże obrane (200 gramów)

Przygotowanie

Cukier, mąkę, kurkumę, sól, wodę i mleko kokosowe dokładnie ze sobą mieszamy. Naszym celem jest stworzenie rzadkiego ciasta bez grudek. Następnie myjemy i osuszamy krewetki, siekamy cebulę, a kurczaka kroimy w kostkę. Opcjonalnie możemy dodać również pokrojoną w kostkę cukinię.

Teraz przekładamy kurczaka na rozgrzany na patelni olej, krewetki i cebulę. Smażymy przez ok. 5-6 minut. Krewetki powinny w tym czasie zrobić się różowe. Następnie całość zalewamy ciastem w taki sposób, żeby dokładnie przykryło wszystkie pozostałe składniki. Dokładamy część kiełków i smażymy przez kolejne 2 minuty. Odwracamy naleśnika i smażymy go z drugiej strony. Naleśniki z krewetkami podajemy ozdobione miętą i resztą kiełków.

Powiązane posty