Owoce morza jadamy coraz częściej, a nasz organizm pewnością nam za to podziękuje. Potrawy przygotowywane na bazie takich składników jak krewetki są niezwykle pożywne, ale także bardzo zdrowe. Przykładem mogą być krewetki z mango i sosem chili. To może być przekąska, ale smakować także będą na kolację podane z białym winem.
Składniki:
- 250 g krewetek, obranych i oczyszczonych
- 1 duże mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 świeża papryczka chili, posiekana
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Posiekaną papryczkę chili, kolendrę, sos sojowy, miód i sok z limonki mieszamy w misce. Odstawiamy, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Następnie dodajemy krewetki, które smażymy z każdej strony przez 3 minuty. Mają się wyraźnie zrumienić.
Kolejny krok to dodanie pokrojonego mango. Owoc należy smażyć przez 2 minuty, delikatnie mieszając. Potem dodajemy wcześniej przygotowany sos i mieszamy przez kolejne 2 minuty. Powinien zgęstnieć, a wszystkie składniki powinny być nim równomiernie oblepione.
Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Potrawę już możemy wykładać na talerze.