Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Paszteciki z indykiem

Paszteciki z indykiem

Prosty przepis na niezrównaną przekąskę. Delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach, a odpowiednio dobrane przyprawy pomagają wydobyć pełnię jego smaku.

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • Mielone mięso z indyka – 400 gramów
  • Por – 1 sztuka
  • Papryczka chili – 1 sztuka
  • Jajko – 3 sztuki
  • Bułka tarta – 0.5 szklanki
  • Ziarna sezamu – 3 łyżki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Curry – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 0.5 łyżeczki

Przygotowanie

Drobno siekamy papryczkę chili i pora, a następnie podsmażamy je na rozgrzanej na patelni oliwie. W tym czasie w osobnej misce układamy mięso wraz z curry, papryką, jajkami (2 sztuki), przyprawę i podsmażone składniki z patelni. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie przecinamy na 2 paski i smarujemy je 1 roztrzepanym jajkiem. Na dłuższym boku rozkładamy farsz i ciasno zwijamy ciasto. Tak przygotowaną roladę kroimy na równe kawałki o wielkości ok. 4 cm.

Pokrojone paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem i posypujemy sezamem. Na koniec pieczemy je przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 oC.

Powiązane posty