Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledź z marynowanym imbirem 

śledź na talerzu

Niektórzy o śledziu przypominają sobie tylko na święta. Tymczasem jest to jedna z najzdrowszych ryb. Każdy dietetyk powie, że śledzia możemy jeść pod różnymi postaciami codziennie. Żadne ilości nam nie zaszkodzą. Ciekawą propozycją jest śledź z marynowanym imbirem. Nie każdy znał ten przepis, a można się w nim naprawdę zakochać. 

Składniki: 

  • 500 g odmoczonych i pokrojonych w paski śledzi 
  • 2 cebule (może być czerwona – ładniej wygląda) pokrojone w piórka 
  • sok z jednej cytryny 
  • 100 g marynowanego imbiru 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 

Składniki na zalewę: 

  • 250 ml oleju roślinnego 
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 4 łyżki sosu sojowego 

Sposób przygotowania: 

Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie składniki, które będą tworzyć zalewę. Należy to zrobić bardzo dokładnie, aby połączyły się wszystkie smaki. 

W słoiku układamy naprzemiennie kolejne warstwy. Najpierw śledzie potem cebulę skropioną sokiem z cytryny, a następnie imbir. Postępujemy tak, aż wszystkie składniki się wyczerpią. Co jakiś czas dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. 

Następnie wnętrze słoika zalewamy przygotowaną zalewą. 

Słoik odstawiamy na minimum jedną noc do lodówki. Potem możemy już się zajadać pysznymi śledziami. 

Powiązane posty