Prosta, pożywna i wyjątkowo aromatyczna. Wystarczy kilka prostych składników, żeby przygotować naprawdę dobre danie.
Składniki
- Tuńczyk w oleju – 170 g
- Ryż biały – 120 g
- Kukurydza konserwowa – 80 g
- Ogórek kiszony – 50 g
- Szczypiorek – 0,3 pęczka
- Jogurt naturalny – 30 g
- Majonez – 15 g
- Sól – 3 g
- Pieprz czarny – 2 g
- Papryka mielona słodka – 1 g
Przygotowanie
Gotujemy, odcedzamy i studzimy ryż. W tym czasie odlewamy olej z tuńczyka, a rybę przekładamy do miski. Rozdrabniamy ją widelcem i dodajemy ryż wraz z odcedzoną kukurydzą z puszki. Następnie dosypujemy pokrojone w kostkę ogórki i posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy.
W osobnej miseczce łączymy jogurt z majonezem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszany sos przekładamy do miski z ryżem i ponownie mieszamy. Sałatka najlepiej będzie smakowała po 20 minutach spędzonych w lodówce.