Nigdzie nie jest napisane, że faszerowane jajka musimy jeść tylko na Wielkanoc. Zawsze przecież wspaniale smakują, a szczególnie wtedy, jeżeli na faszerujemy je schabem. Poza tym to przekąska także bardzo zdrowa i ceniona przez dietetyków. Powód? Nie dodaje się majonezu.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 20 g schabu
- świeżo mielony pieprz
- papryka słodka
- pół łyżeczki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
W zależności od tego ile jajek chcemy przygotować potrzebny będzie większy lub mniejszy garnek. Po ugotowaniu jajka należy przekroić na połowę. Wybieramy żółtka, które przekładamy do miski. Teraz musimy je bardzo dokładnie wymieszać z natką pietruszki, słodką papryką i jogurtem.
Schab natomiast trzeba natrzeć pieprzem i piec przez 12 minut w temperaturze 160°C. Potem tak przygotowane mięso kroimy w kostkę i dorzucamy do żółtek z jogurtem. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać.
Taką masą faszerujemy połówki jajek, które już można podawać na talerze.