Pomysłowe, sycące i smaczne danie. Idealny wybór na śniadanie dla całej rodziny.
Składniki
- Jajka – 4 sztuki
- Przyprawa do warzyw z grilla – 1 łyżka
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Ząbek czosnku – 2 sztuki
- Pomidor – 3 sztuki
- Świeże czerwone chili – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Natka kolendry – 1 pęczek
- Cebula dymka ze szczypiorem – 1 pęczek
- Kmin rzymski mielony – 1 szczypta
Przygotowanie
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy paprykę i cebulę. Z kolei kolendrę, czosnek, chili i szczypiorek drobno siekamy. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni, na której podsmażamy czosnek. Po jego zarumienieniu dodajemy również cebulę, chili i paprykę. Wszystko posypujemy przyprawą do grilla i smażymy przez kilka minut.
Na patelnię dodajemy ugotowane pomidory, słodką paprykę, kmin rzymski, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze ok. 3-4 minuty.
Zawartość patelni przekładamy do małych naczyń żaroodpornych. Na wierzch każdej porcji wbijamy jajko. Naczynia wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 oC. Po tym czasie szakszuka jest gotowa do podania.