Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Żurawinówka

Żurawinówka

Wyborna, słodka nalewka z żurawiny. Jeśli szukasz wiosennego przepisu z tych owoców, to tutaj go znajdziesz.

Składniki

  • Żurawina świeża lub mrożona – 500 g
  • Cukier – 250 g
  • Wódka (45%) – 300 ml
  • Spirytus 40% – 100 ml
  • Woda – 250 ml

Przygotowanie

Cukier gotujemy we wrzącej wodzie do momentu jego rozpuszczenia. Następnie przekładamy żurawinę do litrowego słoja i zalewamy je przygotowanym syropem, wódką i spirytusem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 5 tygodni. Co kilka dni mocno nim potrząsamy.

Po tym czasie przecedzamy zawartość słoika i rozlewamy nalewkę do butelek.

Powiązane posty