To może być idealny pomysł na oryginalne i niezwykle atrakcyjne wizualnie śniadanie. Paprykowe krążki sprawdzą się również doskonale jako przystawka do obiadu. Są zaskakująco smaczne i ciężko się od nich oderwać.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka ryżu
- 300 gram szynki
- 100 g żółtego sera
- 6 jajek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż, a ser i szynkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Po ugotowaniu ryżu mieszamy go z szynką i serem.
Najpierw papryki należy umyć, a następnie kroimy je w poprzek na 3 części. Pamiętajmy, aby pozbyć się pestek i białych żyłek.
Następnie papryki układamy na blaszkę, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Następnie warzywa napełniamy farszem na 2/3 wysokości.
Teraz potrawa ląduje w piekarniku, który powinien być nagrzany do 180°C. Czas pieczenia to 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika papryki i wbijamy po jednym jajku do każdego krążka.
Następnie ponownie muszą się znaleźć w piekarniku i pozostać tam przez kolejne 5 minut. Wówczas jajka się zetną.