Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa krem z kokosa i marchewki 

zupa

Tę zupę z pewnością można zaliczyć do bardzo delikatnych i wykwintnych. Kremowa konsystencja i piękny pomarańczowy kolor to gwarancja, że danie będzie się wspaniale reprezentować na stole. Wszyscy smakosze z pewnością zapamiętają oryginalne połączenie smaków. 

Składniki: 

  • 6 marchewek 
  • 2 nieduże cebule 
  • czosnek 
  • mleko kokosowe 
  • chili 
  • mięta 
  • olej sezamowy 
  • kminek 
  • kolendra 
  • curry 
  • sól 
  • pieprz 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności musimy pokroić marchewkę w plastry. Cebulę natomiast siekamy. Chili należy pokroić, a następnie usunąć pestki i również posiekać. Czosnek także siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i dodajemy czosnek oraz cebulę. Dorzucamy jeszcze chili i łyżeczkę curry. Całość smażymy przez 4 minuty. 

Marchewkę natomiast wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym. Dokładamy jeszcze usmażoną cebulę z przyprawami. Teraz gotujemy przez 20 minut do momentu, aż marchewki zmiękną. 

Po tym czasie miksujemy zupę, aby powstał krem. Należy jeszcze doprawić kolendrą, kminkiem, solą i pieprzem. 

Powiązane posty