Sorbet jagodowy powinien być Twoim wyborem w leniwy upalny dzień, gdy nic się nie chce robić. Słodki sorbet jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy prosty przepis kulinarny i podstawowe składniki.
Składniki:
- 600 g jagód
- 200 g cukru
- 300 ml wody
- 50 ml likieru porzeczkowego
- białko
- świeże owoce do przybrania
Sposób przygotowania:
Po dokładnym przebraniu jagód należy je równie dokładnie umyć, a następnie odsączyć.
W małym garnku albo rondelku musisz zagotować syrop składający się z cukru i wody. Dorzucamy następnie owoce i gotujemy przez 10 minut na niedużym ogniu.
Teraz całość musimy przestudzić, a potem przecieramy przez sito i odstawiamy. Masa musi ostygnąć.
Następnie białka należy ubić na sztywną pianę. Potem mieszamy ją z przetartymi jagodami. Dodajemy jeszcze likier do smaku, a następnie ponownie mieszamy i przekładamy do formy. W niej masa powinna się mrozić przez 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy sorbet i odstawiamy na 10 minut.
Musi lekko zmięknąć, aby można było go rozdrobnić, wykorzystując na przykład łyżkę do lodów. Taką masę wkładamy do lodówki, gdzie powinna się mrozić kolejną godzinę.