Jedno z najpopularniejszych dań w Polsce – choć najczęściej spotykane z farszem z sera. Występują w wielu różnych odmianach. Mogą być grubsze lub cieńsze, a wielkość placków także zależy od indywidualnych preferencji. Istnieje też bogactwo przepisów, jeżeli chodzi o farsz. Naleśniki z tuńczykiem są… zaskakujące. To danie ekspresowe i niezwykle pożywne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szkanki wody mineralnej gazowanej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 20 dag sera żółtego
- 1 cebula średnia
- sól, pieprz biały, oregano
Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe przygotowujemy, wykorzystując mąkę, jajka, mleko i wodę gazowaną. Musimy też pokroić drobno cebulę i zeszklić.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do niego starty ser żółty. Dokładamy jeszcze cebulę, pieprz, sól i oregano.
Teraz nakładamy farsz, a naleśniki zawijamy w efektowne koperty lub w rulon.
Potrawę można podawać z małymi kawałkami pomidora. Naleśniki można również zapiec w piekarniku posypane żółtym serem.