Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kopytka na słodko

Kopytka na słodko

Uprzyjemnij sobie dzień tym prostym przepisem na kopytka w wersji słodkiej. Wystarczy chwila. Kopytka na słodko przygotujesz w pół godziny.

Składniki

  • Przyprawa do placków ziemniaczanych – 1 opakowanie
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mleko – 450 mililitrów
  • Mąka – 0.3 szklanki
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • Masło – 2 łyżki
  • Bułka tarta – 1 łyżka

Przygotowanie

Przyprawę do placków ziemniaczanych mieszamy z mlekiem, cukrem pudrem i jajkami. Wymieszane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie posypujemy je mąką, dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy w kształt wałków, które następnie kroimy w charakterystyczne kopytka. Gotujemy je przez ok. 3 minuty we wrzącej wodzie.

Na patelni rozpuszczamy w tym czasie masło, dodajemy do niego bułkę tartą i cukier waniliowy. Tak przygotowaną zasmażką polewamy wyłożone na talerz kopytka.

Powiązane posty