Są smakosze, których zadowoli trochę ziemniaków. Jeżeli będą przyrządzone w odpowiedni sposób, to rzeczywiście można stworzyć potrawę nieprzeciętną i niezwykle smaczną. Zachwycające są pieczone ziemniaki z parmezanem. Ten przepis w stylu włoskim jest uwielbiany przez wszystkich.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki parmezanu startego
- 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki najpierw myjemy. Potem czyścimy i osuszamy. Następnie kroimy wzdłuż na ósemki.
Piekarnik powinien być rozgrzany do 200°C.
Potrzebne będzie naczynie żaroodporne, do którego wkładamy ziemniaki i polewamy olejem. Posypujemy jeszcze 2 łyżkami parmezanu, solą i ziołami. Bardzo ważne jest to, aby wszystko razem dokładnie wymieszać w ten sposób, aby przyprawy pokrywały ziemniaki.
Na koniec sypiemy jeszcze na wierzch dodatkowe 2 łyżki parmezanu i wstawiamy naczynie do piekarnika. Ziemniaki powinny się piec 40– 45 minut.