Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gnocchi ze szparagami 

gnocchi na talerzu

To pyszne włoskie danie będzie smakować każdemu, kto uwielbia śródziemnomorską kuchnię. Potrawa sprawdza się jako danie główne na obiad, ale można ją wybrać także na lunch. 

Składniki: 

  • 500 g mniejszych knoci 
  • 1 pęczek szparagów 
  • 350 g pomidorów 
  • 1 mała młoda cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy ekstra 
  • 2 łyżki masła 
  • kilka listków bazylii 
  • 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Ze szparagów wyłamujemy jasne twarde końce. Zielone części należy pokroić na 0,5 cm plasterki. Główki zachowujemy w całości. 

Parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Szypułki usuwamy. Miąższ kroimy w kosteczkę. 

Cebulę także kroimy w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 

W garnku gotujemy wodę – trzeba ją posolić. 

Cebulę smażymy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy czosnek, a potem szparagi. Składniki doprawiamy pieprzem i solą, co chwilę mieszając.  Podsmażamy je przez około 2 minuty. Dodajmy także masło. 

Gnocchi wrzucamy do wrzątku i gotujemy tak długo, jak wskazuje instrukcja na opakowaniu. 

Na patelnię ze szparagami wrzucamy pomidory, ale razem z sokiem. Je także trzeba doprawić solą i pieprzem. Gotujemy je przez 2 minuty, mieszając. 

Teraz dodajemy gnocchi. Dodajmy także kilka łyżek wody, aby na patelni powstał sos. 

Wszystko razem mieszamy, dodajemy liście bazylii i parmezan. Podgrzaną potrawę wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem. 

Powiązane posty