To pyszne włoskie danie będzie smakować każdemu, kto uwielbia śródziemnomorską kuchnię. Potrawa sprawdza się jako danie główne na obiad, ale można ją wybrać także na lunch.
Składniki:
- 500 g mniejszych knoci
- 1 pęczek szparagów
- 350 g pomidorów
- 1 mała młoda cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy ekstra
- 2 łyżki masła
- kilka listków bazylii
- 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ze szparagów wyłamujemy jasne twarde końce. Zielone części należy pokroić na 0,5 cm plasterki. Główki zachowujemy w całości.
Parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Szypułki usuwamy. Miąższ kroimy w kosteczkę.
Cebulę także kroimy w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W garnku gotujemy wodę – trzeba ją posolić.
Cebulę smażymy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy czosnek, a potem szparagi. Składniki doprawiamy pieprzem i solą, co chwilę mieszając. Podsmażamy je przez około 2 minuty. Dodajmy także masło.
Gnocchi wrzucamy do wrzątku i gotujemy tak długo, jak wskazuje instrukcja na opakowaniu.
Na patelnię ze szparagami wrzucamy pomidory, ale razem z sokiem. Je także trzeba doprawić solą i pieprzem. Gotujemy je przez 2 minuty, mieszając.
Teraz dodajemy gnocchi. Dodajmy także kilka łyżek wody, aby na patelni powstał sos.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy liście bazylii i parmezan. Podgrzaną potrawę wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.